Waar staat GOTS voor?

GOTS blogpost peertje

Je komt het steeds vaker tegen tijdens je zoektocht naar verantwoorde kleding, GOTS gecertificeerd. Waar staat deze afkorting eigenlijk voor?

De afkorting GOTS staat voor Global Organic Textile Standard, het is een onafhanelijk keurmerk voor biologische/organic textiel. Het GOTS keurmerk zegt iets over de biologische oorsprong van de grondstoffen maar ook over ecologisch en maatschappelijk verantwoord produceren.

Een product dat het “GOTS Organic” keurmerk draagt moet uit minstens 95% biologisch katoen bestaan. Vaak bestaat de overige 5% van een stof uit een materiaal als elastane, een kunstvezel dat zorgt voor rekbaarheid van de stof.

De eisen voor het biologisch produceren van onder andere katoen liggen vast in Europese regels. Bij de teelt worden geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, geen genetisch gemodificeerde organismen en geen kunstmest. Ook moet er een plan voor watergebruik en waterafvoer door de producenten worden gemaakt.

Zoals eerder genoemd heeft het GOTS keurmerk ook eisen als het gaat om de verwerking van de grondstoffen, veilige arbeidsomstandigheden, goede werktijden, een eerlijk loon en geen kinderarbeid horen hierbij.

Als laatste zijn er ook regels voor de verpakking van producten, deze mag geen PVC bevatten. Papier en karton in bijvoorbeeld de labels en hangtags moet van gerecycled materiaal of van FSC/PEFC gecertificeerd papier gemaakt worden.

Voor meer informatie kun je de website van GOTS bezoeken